Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Διατροφη κατά της κακοσμίας στοματος-σώματος

Η κακή αναπνοή είναι αποτέλεσμα 2 παραγόντων: κακή στοματική υγιεινή και κακή γαστρεντερική υγεία. Βασικά αυτό σημαίνει ότι η κακή αναπνοή...
...δεν προέρχεται πάντα από το στόμα, αλλά και από τη γαστρεντερική οδό. Και στις 2 περιπτώσεις βασικός υπαίτιος είναι τα βακτήρια. Συνεπώς, η ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσεις στην κατεύθυνση της καλύτερης στοματικής και γαστρεντερικής υγιεινής. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες τροφές που αν καταναλωθούν μπορούν να βοηθήσουν.
Τι πρέπει να τρώμε για να αποφύγουμε τη δυσοσμία;
Υπάρχουν καταρχήν πολλά βότανα που βοηθούν, όπως ο βασιλικός, ο δυόσμος, ο ευκάλυπτος, το κάρδαμο, ο
κόλιανδρος, το δενδρολίβανο, η μέντα και η κανέλα. Προτιμήστε να τα βράζετε και να καταναλώνετε το ζωμό τους και αν είναι δυνατόν μασήστε τα συγκεκριμένα βότανα.
Πρόσφατη μελέτη απέδειξε ότι η κατανάλωση ενός γιαουρτιού την ημέρα μειώνει τα επίπεδα θειικών αλάτων στη στοματική κοιλότητα που προκαλούν δυσοσμία. Φαίνεται ότι τα αυξημένα επίπεδα πρόσληψης βιταμίνης D εμποδίζουν την ανάπτυξη κάποιων οικογενειών βακτηρίων. Το γιαούρτι με προβιοτικά και όσο το δυνατόν λιγότερη επεξεργασία και λιγότερα πρόσθετα φαίνεται να είναι αποτελεσματικότερο.
Επιπλέον, όλα τα φρούτα και τα λαχανικά υψηλά σε φυτικές ίνες είναι σύμμαχος στην καταπολέμηση της στοματικής κακοσμίας. Τα μήλα, τα καρότα, το σέληνο φαίνεται από μελέτες να είναι πολύ αποτελεσματικά, ενώ τρόφιμα που γενικά βοηθούν στην έκκριση σάλιου και στην καλύτερη στοματική ενυδάτωση συμβάλλουν στην καθαριότητα της στοματικής κοιλότητας και καταπολεμούν την κακοσμία. Ακόμα και υγιεινά τρόφιμα όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το κοτόπουλο, τα κουλούρι Θεσ/νίκης αφήνουν πολύ εύκολα υπολείμματα στο στόμα τα οποία επάγουν ανάπτυξη βακτηρίων.
Μασάτε τσίχλες όταν δε μπορείτε να πλύνετε τα δόντια σας, καθώς η έκκριση σάλιου και η μάσηση βοηθούν στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων φαγητού και άρα προστατεύουν από βακτήρια και κακοσμία. Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιείτε τσίχλες (ή και καραμέλες) χωρίς ζάχαρη. Η ζάχαρη συμβάλλει στη δημιουργία πλάκας, που μπορεί πέρα από την κακή υγεία δοντιών και στόματος να χειροτερεύσει και την οσμή του στόματος.
Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών που δεν ευνοούν τη βακτηριακή ανάπτυξη. Πορτοκάλια, φράουλες, ακτινίδια, πεπόνι αποτελούν ιδανικές πηγές, ώστε να αποφύγετε συμπληρώματα διατροφής τα οποία πιθανώς να επι δεινώνουν την κακοσμία στόματος.

Οσμές σώματος
Οφείλονται στον ιδρώτα ή σε κάτι άλλο;
Σύμφωνα με την κοινή αντίληψη οι οσμές σώματος προκαλούνται από τον ιδρώτα. Ωστόσο, ο ιδρώτας είναι σχεδόν άοσμος και η κακή οσμή σώματος προέρχεται από βακτήρια, τα οποία αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα και μένουν στην επιδερμίδα. Συνεπώς, φαίνεται ότι άτομα που παρουσιάζουν αυξημένη εφίδρωση έχουν αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης κακοσμίας. Ωστόσο, η απλή σωματική υγιεινή είναι ένα πολύ απλό βήμα για την καταπολέμηση της κακοσμίας. Να πλένεστε συχνά, να αλλάζετε τακτικά ρούχα, να ανιχνεύσετε αρώματα και σαπούνια που σας βοηθούν στο να μυρίζετε πιο όμορφα. Τα βαμβακερά ρούχα είναι τα καταλληλότερα για να αποφεύγετε κακοσμία.
Τα αναερόβια βακτήρια αναπτύσσονται όταν το ανθρώπινο σώμα δε διαθέτει αρκετό οξυγόνο και όταν υπάρχουν έντονες μεταβολικές λειτουργίες. Μεταβολικές ανισορροπίες προκαλούν ισχυρότερες οσμές. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, άτομα που ιδρώνουν πολύ έχουν αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης κακοσμίας. Τεχνικές αντιμετώπισης άγχους και πίεσης μπορεί να βοηθήσουν στη λιγότερη εφίδρωση και άρα στην αντιμετώπιση της κακοσμίας. Στις γυναίκες η έμμηνος ρύση παράλληλα με το στρες μπορεί να αυξήσουν δραματικά τις οσμές σώματος και ειδκά λοιπόν στις ημέρες αυτές του μήνα οι γυναίκες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές με τη σωματική υγιεινή τους.
Η κακοσμία σώματος έχει συνδεθεί από επιστημονικές μελέτες με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας όπως οι ηπατικές δυσλειτουργίες, ο διαβήτης, τα προβλήματα πέψης, οι μολύνσεις από μύκητες. Ειδικά άτομα που φέρουν μολύνσεις από μύκητες είναι πολύ επιρρεπή στην κακοσμία αν και με την φαρμακευτική αντιμετώπιση των μολύνσεων αυτών, η κακοσμία εξομαλύνεται. \

Τι πρέπει να τρώμε για να μυρίζουμαι φυσικά όμορφα;
Κλινικές μελέτες στο Imperial College του Λονδίνου έδειξαν ότι σε κάποιους ανθρώπους η σωματική κακοσμία συνδέεται με ανισορροπίες που επηρεάζουν τα φιλικά βακτήρια που ζουν φυσιολογικά κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα. Εάν ο πληθυσμός κάποιων βακτηρίων αλλάξει σημαντικά λόγω φαρμακευτικής αγωγής (αντιβιοτικά και στεροειδή) ή λόγω αυξημένης πρόσληψης λίπους, ζάχαρης και κόκκινου κρέατος και χαμηλής πρόσληψης φυτικών ινών που είναι ζωτικής σημασίας για την αποτοξίνωση και την υγεία του εντέρου, τότε πέρα από προβλήματα υγείας προκαλείται και κακοσμία. Η λήψη προβιοτικών μέσω της διατροφής ή μέσω συμπληρωμάτων ενδείκνυται. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν η κακοσμία μπορεί να καταπολεμηθεί μέσω της αποκατάστασης της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας με χρήση προβιοτικών, αυξημένη λήψη φρούτων, λαχανικών και νερού και αποφυγή λιπαρών υλών, κόκκινου κρέατος και γλυκών.
Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί λοιπόν λύση στην κακοσμία την ιδανική διατροφή να απαρτίζεται από 20% πρωτεΐνη (πουλερικά, ψάρι, όσπρια) και 20% από λιπαρά (κυρίως φυτικά και όχι από ζωικές πηγές). Επιπλέον, για άτομα που δεν είναι βέβαια ότι καταναλώνουν τις συνιστώμενες ποσότητες φρούτων και λαχανικών ένα συμπλήρωμα βιταμινών είναι απαραίτητο.
Κάποιες μελέτες σχετικά με την καταπολέμηση της σωματικής κακοσμίας προτείνουν μείωση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε καρνιτίνη και λυσίνη και ιδίως τροφίμων με υψηλή πειεκτικότητα σε λεκιθίνη και χολίνη. Φαίνεται ότι κάποια άτομα αδυνατούν να μεταβολίσουν σωστά τα παραπάνω αμινοξέα με αποτέλεσμα να μένουν υπολείμματα στο έντερο που φυσιολογικά απομακρύνονται από την εντερική χλωρίδα. Αν η εντερική χλωρίδα δεν επαρκεί, προκαλείται στα άτομα αυτά μια χαρακτηριστική οσμή που θυμίζει ψάρι. Τρόφιμα υψηλά στα αμινοξέα αυτά είναι η σοκολάτα, τα φιστίκια, οι σταφίδες, το αυγό, η σόγια, το καλαμπόκι και ο σίτος. Σαν υποκατάστατα χρησιμοποιούνται φρούτα, λαχανικά, ρύζι, ψάρι και κοτόπουλο.

Διατροφή κατά της κακοσμίας σε 6 βήματα:
Βήμα 1ο Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η διατροφή που είναι πλούσια σε τρόφιμα με βάση το ραφιναρισμένο λευκό αλεύρι, σε υδρογονομένα έλαια, σε απλά σάκχαρα και άλλα επεξεργασμένα συστατικά μπορεί να αποτελεί την αιτία ύπαρξης δυσάρεστων οσμών σώματος.
Βήμα 2ο Προσλάβετε υψηλές ποσότητες φυτικών ινών. Διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες προκαλεί   δυσλειτουγίες του εντέρου και δυσκοιλιότητα που μπορεί να συμβάλλουν σε κακή οσμή σώματος.
Βήμα 3ο Αποφύγετε τρόφιμα πλούσια σε χλώριο όπως τα αυγά, το συκώτι, τα ψάρια και τα όσπρια σε μεγάλες ποσότητες, καθώς αν δε μπορούν να μεταβολιστούν εύκολα μπορεί να προκαλούν κακοσμία.
Βήμα 4ο Τα καυτερά και τα φαγητά με πολλά μυρωδικά επιδεινώνουν την κακοσμία και άρα τα αποφεύγετε. Το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κάρυ, το δενρολίβανο κυρίως αλλά και άλλα μπαχαρικά μπορεί να προκαλέσουν κακοσμία σώματος.
Βήμα 5ο Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ
Βήμα 6ο Αποφύγετε τα τηγανιτά και τις σφολιάτες, προϊόντα πλούσια σε κορεσμένα και trsans λιπαρά οξέα
Αναφορικά με συμπληρώματα διατροφής υπάρχουν στοιχεία ότι κάποιες ουσίες μπορούν να βοηθήσουν παράλληλα με μια καλή διατροφή.
  1. 1)1 ή 2 ταμπλέτες χλωροφύλλης μπορούν να βοηθήσουν στην κακοσμία.
  2. 2)Συμπλήρωμα μαγνησίου πιθανώς να χρειάζεται εάν δεν είστε βέβαιοι ότι προσλαμβάνεται αυτό το πολύ σημαντικό στοιχείο σε ικανοποιητικές ποσότητες.
  3. 3) Συμπλήρωμα συμπλέγματος βιταμινών Β που φαίνεται ότι αρκετές από τις βιταμίνες του συμπλέγματος βοηθούν στην έκκριση χαμηλότερων ποσοτήτων ουσιών που μπορεί να οδηγούν στην κακοσμία.
  4. 4)Συμπλήρωμα ψευδαργύρου έχει φανεί από αρκετές μελέτες να βοηθά στη μείωση συγκεκριμένων εκκρίσεων και στην καλύτερη μεταβολική λειτουργία, γεγονός που ίσως το καθιστά από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά στη μάχη κατά της σωματικής κακοσμίας.


http://www.lifezone.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου