Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Τηγανίτες με μέλι και κανέλα (χωρίς αυγά και γάλα)

Υλικά:

 Για το μίγμα

  • Μισό κιλό αλεύρι μαλακό (4 κούπες)
  • 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 3 κούπες χλιαρό νερό



Για το τηγάνισμα


  • 2-3 κούπες ελαιόλαδο
  • Για το σερβίρισμα:
  • Μέλι (1 κούπα τουλάχιστον)
  • Κανέλα (1 κουταλιά της σούπας)

Εκτέλεση


  • Ανακατεύουμε καλά σε μια κούπα το χυμό του λεμονιού με το ελαιόλαδο και το αλάτι.
  • Τοποθετούμε το αλεύρι σε ένα βαθύ σκεύος, ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε το περιεχόμενο της κούπας εκεί.
  • Ρίχνουμε λίγο λίγο το χλιαρό νερό ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει ένας κάπως αραιός χυλός.
  • Βάζουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι να ζεσταθεί καλά.
  • Μόλις ζεσταθεί καλά  το λάδι κατεβάζουμε λίγο τη θερμοκρασία.
  • Με ένα κουτάλι της σούπας ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το μίγμα στο τηγάνι.
  • Μόλις ροδίσουν οι τηγανίτες από τη μία πλευρά (περίπου σε 2 λεπτά) τις γυρίζουμε με ένα πηρούνι από την άλλη.
  • Μετά από 1 λεπτό τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Τοποθετούμε τις έτοιμες τηγανίτες σε πιατέλα και περιχύνουμε με το μέλι και την κανέλα όσο είναι ακόμα ζεστές.


Συμβουλές


Σχετικά με την πυκνότητα του χυλού: Αν ο χυλός είναι πολύ αραιός, όταν θα τον ρίξουμε στο τηγάνι θα απλώσει πολύ και δεν θα σχηματιστεί τηγανίτα. Αν ο χυλός είναι πολύ πυκνός, η τηγανίτα θα γίνει πολύ χοντρή και θα είναι άψητη μέσα. Ίσως την πρώτη φορά να χρειαστεί να κάνετε μερικές δοκιμές.
Μπορείτε να προσθέσετε και μια κούπα ξανθές σταφίδες στο χυλό.
Κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος δεν απομακρυνόμαστε καθόλου από την κουζίνα γιατί οι τηγανίτες καίγονται πολύ εύκολα.
Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε για το τηγάνισμα (κουτάλα, πηρούνι, πιάτα κλπ.) όπως και τα χέρια μας, θα πρέπει να είναι εντελώς στεγνά, γιατί αλλιώς μπορεί το ελαιόλαδο να «πετάξει» πιτσιλιές πάνω μας, πράγμα ανεπιθύμητο και επικίνδυνο.
Μπορούμε να κρατήσουμε λίγο από το χυλό, να  προσθέσουμε κομματάκια τυριού φέτα, να το ανακατέψουμε καλά και να κάνουμε έτσι και αλμυρές τηγανίτες.


Χρόνος εκτέλεσης: 30 λεπτά.

 http://greekfoody.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου