Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Μέλι, η μαγική τροφή!!

Το μέλι καταναλώνεται στην αρχική μορφή παραγωγής του και αποτελεί εκτός από το ιδανικό φυσικό γλυκαντικό και μια εξαιρετική φαρμακευτική ουσία. Αποτελεί άλλωστε μια από τις λίγες τροφές που δεν έχει ημερομηνία λήξης. Μπορεί κανείς να το απολαύσει σκέτο, στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική και τα αφεψήματα.

Είναι πλούσιο σε διατροφική αξία καθώς έχει πολλούς υδατάνθρακες αλλά την ίδια στιγμή έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Το μέλι είναι πλούσιο σε
ιχνοστοιχεία. Περιέχει: κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, νάτριο, θείο, σίδηρο, ιώδιο, ψευδάργυρο. Και μπορεί οι συγκεντρώσεις να είναι μικρές είναι ικανές παρολ' αυτά να συνεισφέρουν στην συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψή τους από τον οργανισμό. Το μέλι έχει πλούσιες διατροφικές και θεραπευτικές ιδιότητες που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως από τον πατέρα της ιατρικής, τον Ιπποκράτη.

Το μέλι έχει υψηλή ενεργειακή και θρεπτική αξία. Αποτελείται σε ποσοστό 77-78% περίπου από σάκχαρα κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη, 14-18% νερό και είναι άμεσα απορροφήσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης, περιέχει διάφορα... οργανικά οξέα, μεταλλικά στοιχεία, ένζυμα, βιταμίνες κ.α. Αποτελεί βασικό προϊόν στη μελισσοκομία και είναι πολύτιμος σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού.

Λόγω του σιδήρου που περιέχει βοηθάει στη γρήγορη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας και η υψηλή του περιεκτικότητα σε χολίνη δρα ευεργετικά σε άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες, αντιμικροβιακή δράση και αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς. Αποτελεί πολύτιμο μέσο προστασίας κατά των ελκών του στομάχου, είναι διουρητικό και βοηθά στον ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος με αποτέλεσμα να απαλλάσσετε κανείς γρηγορότερα από την κατάσταση μέθης.



Η μαγική τροφή
1. Μια κουταλιά της σούπας μέλι έχει 64 θερμίδες. Αποτελεί ιδανική πηγή ενέργειας και υδατανθράκων καθώς η γλυκόζη του απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό.
2. Είναι εύπεπτο και ταυτόχρονα ανακουφίζει από το αίσθημα της σωματικής κούρασης.
3. Καταπολεμά βακτήρια, παράσιτα και ιούς και τονώνει αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα.
4. Δρα κατά των φλεγμονών, διεγείρει την παραγωγή νέων κυττάρων και συμβάλει καθοριστικά στην αποβολή νεκρών ιστών.
5. Καταπραΰνει τον βραδινό βήχα.
6. Έχει αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.
7. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην θεραπεία και την επούλωση πληγών, σύμφωνα με τελευταίες κλινικές μελέτες.
8. Βοηθά και στην στοματική υγιεινή καθώς «εξολοθρεύει» τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την πλάκα και την τερηδόνα.
9. Μπορεί άνετα να αντικαταστήσει τη ζάχαρη στα άτομα που υποφέρουν από διαβήτη τύπου 1.
10. Χρησιμοποιείται ευρέως στην αισθητική για την περιποίηση του δέρματος.
11. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την θεραπεία του έλκους.

Ένας τρόπος να το εντάξετε στις καθημερινές σας συνήθειες είναι: σε μια κούπα ζεστό νερό να προσθέσετε μια κουταλιά μέλι και να το καταναλώνετε μαζί με το πρωινό σας.

Αν το μέλι που έχετε αγοράσει έχει αποκτήσει κρυσταλλική μορφή, αυτό σημαίνει ότι είναι αγνό – χωρίς προσθήκη γλυκόζης. Μην προσπαθήσετε να το βράσετε γιατί θα χάσει τα θρεπτικά του συστατικά, απλώς βουτήξτε το βαζάκι σε ζεστό νερό και περιμένετε να επιστρέψει αργά στην ρευστή του μορφή.

Στην αγορά θα βρείτε μέλι σε διάφορα χρώματα ανάλογα με την «καταγωγή» του, αν είναι δηλαδή, ανθέων, πεύκου, θυμαρίσιο, ελάτης ή ακόμη ηλίανθου, καστανιάς, πορτοκαλιάς.


Θεραπευτικές ιδιότητες
Ποιες είναι οι θεραπευτικές του ιδιότητες και σε ποιες περιπτώσεις βοηθά;

Μάτια: πριν από 100 χρόνια ο καθηγητής Χάουζερ θεωρούσε το μέλι άριστο θεραπευτικό μέσο στα εγκαύματα των ματιών. Σήμερα, ύστερα από συμβουλή ειδικού γιατρού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση παθήσεων του ματιού.

Στομαχικές παθήσεις: περιορίζει την έκκριση γαστρικού υγρού και μειώνει την οξύτητά του με αποτέλεσμα τη θεραπεία γαστρεντερικών παθήσεων που προέρχονται από αυξημένη έκκριση γαστρικών υγρών.

Συκώτι: η γλυκόζη που περιέχεται στο μέλι αυξάνει τις εφεδρείες του γλυκογόνου στο συκώτι και συντελεί στην αύξηση της αντίστασης του οργανισμού στις μολύνσεις.

Νεφρά: το μέλι, λόγω της γλυκόζης που περιέχει, συντελεί στη γρήγορη αποβολή από το αίμα και τους ιστούς πολλών άχρηστων υλικών. Εχει σαφή διουρητική ενέργεια και χάρη στις αντισηπτικές του ιδιότητες περιορίζει τα βακτηρίδια της ουροδόχου κύστης.

Καρδιά: η καρδιά, εργαζόμενη συνεχώς, έχει ανάγκη ενέργειας με τη μορφή γλυκόζης. Το μέλι περιέχει γλυκόζη και επομένως βοηθά και ζωντανεύει την καρδιά.

Αναπνευστικές οδοί και κρυολογήματα: στην αρχαιότητα ήταν γνωστές οι εισπνοές μελιού. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C βοηθά στην αντιμετώπιση των κρυολογημάτων.

Αϋπνίες: μία γεμάτη κουταλιά του γλυκού σε χλιαρό νερό και...καλή σας νύχτα. Η θαυματουργή και πάλι γλυκόζη, και όχι μόνο, κατευνάζει και ηρεμεί όλο τον οργανισμό.

Δέρμα: πληγωθήκατε; Βάλτε μέλι. Η παρουσία του πάνω στην πληγή οδηγεί στην αύξηση της γλουταμίνης, η οποία παίζει σπουδαίο ρόλο στις επανορθωτικές διαδικασίες του οργανισμού, ενώ διαγείρει την αύξηση και τη διαίρεση των κυττάρων, με αποτέλεσμα την επούλωση των πληγών. (Δεν είναι τυχαία βάση για πολλές μάσκες ομορφιάς).

Μέλι και αθλητισμός: στην αρχαιότητα, πριν μπουν στο στίβο οι αθλητές έπαιρναν μέλι, γιατί το θεωρούσαν αναζωογονητικό του οργανισμού. Αλλά και σήμερα αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής των αθλητών και των αθλητριών.

Μέλι και παιδί: μετά το μητρικό γάλα, το μέλι είναι εκείνο που επιδρά ευεργητικά στην ανάπτυξη του παιδιού. Προστατεύει τα δόντια του, απολυμαίνει τη στοματική κοιλότητα, αυξάνει τα αιμοσφαίρια και το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση της αναιμίας, βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου, στην καλή λειτουργία του στομάχου και του εντέρου, κάνει τα παιδιά δυνατά. Το να μάθουμε στο παιδί μας να τρώει μέλι και όχι ζάχαρη, μετά τα όσα είπαμε πιο πάνω, θα μπορούσε κανείς να πει ότι αποτελεί πράξη αγάπης.

Μέλι και μακροζωία: οι μελετητές και οι γιατροί, τόσο της αρχαιότητας όσο και σήμερα, συμφωνούν ότι το μέλι αποτελεί συντελεστή της μακροζωίας. Οι αρχαίοι φιλόσοφοι, όπως ο Πυθαγόρας, ο Δημόκριτος και άλλοι, έζησαν μέχρι τα βαθειά τους γεράματα και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το μέλι αποτελούσε απαραίτητο στοιχείο της διατροφής τους.

Με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω καταδεικνύεται η διατροφική σπουδαιότητα του μελιού. Πρέπει λοιπόν να εντάξουμε το μέλι στο καθημερινό μας διαιτολόγιο; Η απάντηση είναι αναφανδόν ναι. Και πόσο μέλι να τρώει κανείς; Δύο κουταλιές σούπας, σε συνδυασμό μάλιστα και με γύρη, μία το πρωί και μία το απόγευμα διαλυμένο σε χλιαρό νερό, είναι χορταστικό, αναζωογονητικό, ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας διατηρεί υγιείς.


www.newsbomb.gr
archive.in.gr
www.newsnow.gr

http://proionta-tis-fisis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου