Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Το μέλι «γλυκαίνει» το κρυολόγημα

Tο μέλι μειώνει δύο ολόκληρα 24ωρα τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος! Ιρανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών Jahrom διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 57 γρ. μελιού την ημέρα έχει ως αποτέλεσμα τη «λήξη» των ενοχλητικών συμπτωμάτων του κρυολογήματος 48 ολόκληρες ώρες νωρίτερα. Στη μελέτη τους συμμετείχαν 60 άνδρες και γυναίκες που είχαν αρρωστήσει το τελευταίο 24ωρο πριν από την έναρξη της μελέτης. Οι ειδικοί χορήγησαν σε όλους αποσυμφορητικά και αντιπυρετικά φάρμακα, ωστόσο στους μισούς από τους εθελοντές έδιναν και τέσσερις κουταλιές της σούπας μέλι.Καταγράφοντας την εξέλιξη της πάθησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια αξιοσημείωτη διαφορά στη διάρκεια των συμπτωμάτων μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν καθημερινά μέλι και εκείνων που έπαιρναν απλώς φάρμακα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης «Archives of Medical Research», η «θαυματουργή» δράση του μελιού οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή και φαινολικό οξύ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται η ευεργετική δράση του μελιού στην καταπολέμηση ιών. Παλαιότερη έρευνα του Ιατρικού Κέντρου του Dubai είχε δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στη γρήγορη επούλωση των συμπτωμάτων του στοματικού έρπητος. Οι ειδικοί του κέντρου ζήτησαν από 16 εθελοντές, που ταλαιπωρούνταν από περιοδικές εξάρσεις του στοματικού έρπητα, να δοκιμάσουν μια εναλλακτική θεραπεία: Σταθερή πίεση επί 15 λεπτά 4 φορές την ημέρα με ιατρική γάζα εμποτισμένη με μέλι στην «πληγή» που προκαλεί ο έρπης.
Αυτό είχε αποτέλεσμα να επισπευσθεί η υποχώρηση των συμπτωμάτων του έρπητος κατά 2/3 σε σχέση με το συνήθη χρόνο επούλωσής τους.
http://melianthos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου