Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Ζάκυνθος

Ο Δήμος Ζακυνθίων, είναι ένας ιστορικός Δήμος, στον οποίο βρίσκεται η Πρωτεύουσα του Νομού. Βρίσκεται στην Ν. Α. πλευρά του Νησιού και συνορεύει με τους Δήμους Αρκαδίων, Αρτεμισίων και Λαγανά.
Περιλαμβάνει εκτός από τη Πόλη και τα Δημοτικά Διαμερίσματα Αργασίου, Βασιλικού, Γαϊτανίου και Μπόχαλης.Η Πόλη είναι ο σημαντικότερος οικισμός του νησιού. Ο αντίστοιχος αρχαίος οικισμός φαίνεται πως βρισκόταν πολύ ψηλότερα από τον σημερινό, στο λόφο του Κάστρου. Περισσότερο βέβαιο είναι πως πάντα κάποια τείχη περιέβαλλαν την κορυφή του λόφου. Όσο γι' αυτά που σήμερα σώζονται και αποτελούν το Κάστρο, είναι βενετσιάνικα.» Η παλιά πόλη στο Κάστρο, «η τέρρα»,

στέγαζε κυβερνήτες και κυβερνητικά κτίρια μέχρι και την εποχή της Αγγλοκρατίας. Από την εποχή της Ενετοκρατίας, η πόλη άρχισε να μεταφέρεται και να επεκτείνεται ανάμεσα στους πρόποδες του λόφου του Κάστρου και τη θάλασσα. Οι έμποροι, οι ναυτικοί και οι επαγγελματικές συντεχνίες, είναι αυτοί που πρώτοι κατέβηκαν από την «τέρρα» στον «αιγιαλό», εδώ που βρίσκεται και η σύγχρονη πόλη της Ζακύνθου.Βασικός αναπτυξιακός πόρος για τον Δήμο Ζακυνθίων είναι το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου που περιλαμβάνει το Δ.Δ. Βασιλικού στον οποίον βρίσκονται οι πλέον σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta στη Μεσόγειο και τμήμα του Δ.Δ Αργασίου.

Καλύτερες παραλίες

Αλυκές και Αλυκανά

Οι παραλίες των Αλυκών και του Αλυκανά ενώνονται από μια μεγάλη αμμώδη παραλία (περίπου 3χμ μακριά). Αυτές οι παραλίες είναι βόρειο-ανατολικά της Ζακύνθου, οι διάσημες Μπλε Σπηλιές και το Ναυάγιο είναι προσιτά από αυτές τις περιοχές. Οι Αλυκές είναι ένα μικρό φιλικό μέρος με μεγάλη ποικιλία από μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, μαγαζιά και σούπερ μάρκετ, τα περισσότερα από τα οποία είναι στον κεντρικό δρόμο. Είναι ένα δημοφιλές μέρος για οικογένειες και ζευγάρια, πολλοί επισκέπτες έρχονται κάθε χρόνο, ευχαριστημένοι από το καλό κλίμα, τις λαμπερές παραλίες και το πράσινο γραφικό βουνό.

Η παραλία στις Αλυκές είναι κατάλληλη για κολυμβητές όλων των επιπέδων και είναι ασφαλής για τα παιδιά καθώς η θάλασσα κατηφορίζει ήπια και είναι ρηχή για μεγάλη απόσταση.

Ο Αλυκανάς είναι ένα μέρος που περιβάλλεται από ελαιώνες. Υπάρχουν πολλά μπαρ, ταβέρνες, και εστιατόρια που σερβίρουν τοπική και διεθνή κουζίνα, ο Αλυκανας έχει πολλά εστιατόρια που ειδικεύονται στα θαλασσινά. Πολλοί επισκέπτες περπατούν από τον Αλυκανά στις Αλυκές καθώς τα δύο μέρη είναι πολύ κοντά.

Χρόνος μεταφοράς από το αεροδρόμιο: περίπου 30 λεπτά.
Χρόνος μεταφοράς από την πόλη της Ζακύνθου: περίπου 20 λεπτά.


Αργάσι

Η παραλία Αργάσι βρίσκεται νότιο-ανατολικά της Ζακύνθου, στη περιοχή Αργάσι. Η παραλία είναι αμμώδης και έχει πολλές σπηλιές για να εξερευνήσετε και θαλάσσια αθλήματα για διασκεδαστικές καλοκαιρινές μέρες. Η περιοχή έγινε γρήγορα μια από τις πιο δημοφιλής στο νησί προσφέροντας πολλές επιλογές από μαγαζιά, κλαμπ, εστιατόρια, μπαρ και παραδοσιακές Ελληνικές ταβέρνες.
Τα παιδιά θα βρουν πολλά σε αυτή τη περιοχή για να τα κρατήσουν απασχολημένα όπως μινι γκολφ, διασκεδαστικό κάστρο, και φάρμα ζώων είναι μερικά από τα πράγματα που σίγουρα θα αγαπήσουν. Αυτό το μέρος αν και είναι γεμάτο κίνηση έχει μερικές ήσυχες περιοχές που είναι κατάλληλες για αυτούς που θέλουν να περάσουν ήσυχες διακοπές αλλά όχι απομονωμένες.
Χρόνος μεταφοράς από το αεροδρόμιο: περίπου 15 λεπτά.
Χρόνος μεταφοράς από την πόλη της Ζακύνθου: περίπου 5 λεπτά.

Μπούκα

Η Μπούκα είναι βόρεια του Τσιλιβί και κοντά στο Τραγάκι. Η παραλία της Μπούκας είναι μια μικρή αμμώδη παραλία με καθαρά κρυσταλλικά νερά. Η κύρια έλξη αυτής της παραλίας είναι ότι δεν είναι πολυσύχναστη, ιδανική για αυτούς που τους αρέσει να κάνουν ηλιοθεραπεία ή να κολυμπούν ήρεμα. Άλλες μεγάλες παραλίες είναι εύκολα προσιτές και θαλάσσια αθλήματα είναι διαθέσιμα από μεγαλύτερες παραλίες της περιοχής. Η Μπούκα είναι μια μικρή ήσυχη περιοχή με ένα μικρό λιμάνι αλιείας. Αυτή η περιοχή έχει καταφέρει να κρατήσει τις Ελληνικές παραδόσεις και την ηρεμία παρά του ότι είναι κοντά στην περιοχή Τσιλιβί και απέχει μόνο 15 λεπτά από την πόλη της Ζακύνθου. Οποιοσδήποτε αναζητεί ένα μέρος για ξεκούραση και ηρεμία είναι σίγουρο ότι δεν θα απογοητευτεί αν μείνει εδώ.
Χρόνος μεταφοράς από το αεροδρόμιο: περίπου 25 λεπτά.
Χρόνος μεταφοράς από την πόλη της Ζακύνθου: περίπου 15 λεπτά.


Γέρακας

Ο Γέρακας συχνά χαρακτηρίζεται ως η καλύτερη παραλία στο νησί και πολλοί επισκέπτες γοητεύνται, η παραλία έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη από την εφημερίδα 'The Times'. Περιβάλλεται από φυσική ομορφιά και γαλήνη κανοντάς την ακόμα πιο ελκυστική. Είναι ένας μεγάλος κόλπος με χρυσή αμμουδιά, ρηχά ασφαλή νερά και χαμηλούς βράχους που δίνουν στην παραλία προστασία και αίσθηση απομόνωσης. Αυτή η παραλία δεν είναι αγαπητή μόνο από τους ανθρώπινους επισκέπτες, αλλά επίσης και η θαλάσσια χελώνα Καρέτα-Καρέτα γεννά τα αυγά της εδώ, η παραλία είναι μέρος του Εθνικού Θαλάσσιου πάρκου και οι επισκέπτες πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να μην διαταράσσουν τα αυγά της χελώνας. Τα θαλάσσια αθλήματα δεν είναι διαθέσιμα σε αυτή τη παραλία για την προστασία της χελώνας. Δύο ταβέρνες στην παραλία σας παρέχουν αυτά που χρειάζεστε.
Χρόνος μεταφοράς από την πόλη της Ζακύνθου: περίπου 25 λεπτά.


Λαγανάς

Ο Λαγανάς είναι η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού, γνωστή για τη ζωντάνια και τα πολυσύχναστα μέρη. Η αμμώδης παραλία έχει 5χμ έκταση, με απαλή κατηφόρα μέσα στα καθαρά ζεστά νερά. Αυτή η παραλία αποτελεί μέρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, το οποίο εργάζεται για να προστατεύσει την θαλάσσια χελώνα Καρέτα-Καρέτα που γεννά τα αυγά της στην παραλία. Μερικά θαλάσσια σπορ και ταξίδια με βάρκα είναι διαθέσιμα για να δείτε τις χελώνες, αλλά τα θαλάσσια αθλήματα κρατούν ελάχιστα για να αποφευχθεί η διαταραχή της χελώνας. Υπάρχουν πάρα πολλά παραθαλάσσια μπαρ, εστιατόρια και ταβέρνες στην παραλία καθώς και διάφορα άλα μαγαζιά. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του μέρους είναι ότι είναι πολύ επίπεδο και έτσι όλα είναι σε κοντινές αποστάσεις και εύκολα μπορείς να πας περπατώντας.
Χρόνος μεταφοράς από το αεροδρόμιο: περίπου 5 λεπτά.
Χρόνος μεταφοράς από την πόλη της Ζακύνθου: περίπου 15 λεπτά.

Ναυάγιο

Αυτή η παραλία λέγετε και κοιλότητα λαθρεμπόρων. Είναι το πιο δημοφιλές αξιοθέατο και μια από τις πιο φωτογραφημένες παραλίες στο κόσμο.
Σε αυτή τη παραλία υπάρχει πρόσβαση μόνο με καράβι, αλλά μπορείτε επίσης να δείτε τη θέα από μια εξέδρα η οποία βλέπει κάτω, σε αυτή την ειδυλλιακή παραλία.
Η ιστορία της παραλίας είναι η εξής, ήταν ένα ακτοπλόο που μετέφερε λαθραία τσιγάρα και ποτά όταν το Ελληνικό Λιμενικό το καταδίωξε, το ακτοπλόο ναυάγισε και καταστράφηκε στην παραλία ως αποτέλεσμα του κακού καιρού που υπήρχε στη περιοχή.
Άσπρα βότσαλα και μια μικρή έκταση από αμμουδιά αποτελούν την παραλία η οποία περιτριγυρίζεται από λαμπερό γαλάζιο-τιρκουάζ νερό. Το ταξίδι σας στη Ζάκυνθο δεν θα ολοκληρωθεί εάν δεν επισκεφτείτε το Ναυάγιο!

Πόρτο Κούκλα

Το Πόρτο Κούκλα θεωρείται μια από τις καλύτερες παραλίες στη Ζάκυνθο, διατηρεί το άρωμα της Ελληνικής παράδοσης και έχει μια ήρεμη ατμόσφαιρα, ιδανική για όποιον επιθυμεί να χαλαρώσει στο καλοκαιρινό του μπάνιο και να κολυμπήσει με ένα θαυμάσιο περιβάλλον στο φόντο. Υπάρχουν μερικές ταβέρνες και μπαρ, τα οποία έχουν άνετο και φιλικό περιβάλλον, ιδανικό για αξέχαστες νύχτες.
Χρόνος μεταφοράς από το αεροδρόμιο: περίπου 15 λεπτά.
Χρόνος μεταφοράς από την πόλη της Ζακύνθου: περίπου 25 λεπτά.

Πόρτο Ρόμα

Το Πόρτο Ρόμα είναι μια ειδυλλιακή παραλία νότιο ανατολικά του νησιού, στην περιοχή που λέγεται Βασιλικός. Η παραλία είναι άθικτη και η γύρω περιοχή παραμένει ανέγγιχτη και μη αναπτυγμένη, ιδανική για επισκέπτες που επιθυμούν μια ήσυχη μέρα στην παραλία. Η παραλία είναι αμμώδης με κρυστάλλινα νερά και ασφαλής για τα παιδιά. Αυτή τη παραλία παρά το ότι είναι μικρή έλκεται από πολλούς επισκέπτες, αλλά ποτέ δεν έχει πολύ κόσμο (ειδικά πριν το μεσημέρι!). Υπάρχει ένα μπαρ και μερικές ταβέρνες δίπλα στην παραλία για ότι χρειάζεστε.
Χρόνος μεταφοράς από το αεροδρόμιο: περίπου 30 λεπτά.
Χρόνος μεταφοράς από την πόλη της Ζακύνθου: περίπου 20 λεπτά.

Τσιλιβί

Η παραλία Τσιλιβί είναι μια καθαρή αμμώδης παραλία και έχει αναγνωριστεί με το διεθνές Βραβείο της Μπλε Σημαίας, το οποίο δίνεται μόνο στις παραλίες που πληρούν τα ακριβή κριτήρια για καθαρές ακτές. Η παραλία είναι ασφαλής για τα παιδιά καθώς είναι ρηχή και αμμώδης. Πολλά θαλάσσια αθλήματα διατίθονται στην παραλία όπως, windsurfing, θαλάσσιο σκι, μπανάνα, pedaloes, jetskiing, paragliding και πολλά άλλα!
Χρόνος μεταφοράς από το αεροδρόμιο: περίπου 20 λεπτά.
Χρόνος μεταφοράς από τη πόλη της Ζακύνθου: περίπου 10 λεπτά


Διασκέδαση
Η νυχτερινή ζωή στη Ζάκυνθο είναι μοιρασμένη σε δύο τμήματα, ανάλογα με το τι προτιμά ο κάθε ένας. Για αυτούς που επιθυμούν να περάσουν ένα ήσυχο βράδυ η χώρα της Ζακύνθου και το χωριό Βασιλικός είναι οι ιδανικές τοποθεσίες. Μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας υπό τους ήχους μιας καντάδας σε κάποιο από τα εστιατόρια που υπάρχουν. Οι περιοχές αυτές είναι γεμάτες εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες για αυτούς που προτιμούν να διασκεδάσουν ήρεμα.
Για την άλλη κατηγορία επισκεπτών, που επιθυμούν πιο τρελούς ρυθμούς διασκέδασης οι κατάλληλες περιοχές είναι στο νότιο τμήμα του νησιού το Αργάσι, το Τσιλιβί, ο Λαγανάς, οι Αλυκές και το Καλαμάκι. Οι περιοχές αυτές είναι οι πιο τουριστικές, είναι γεμάτες κόσμο το καλοκαίρι και γι αυτό θα βρείτε συγκεντρωμένα πολλά bars, clubs, discos. Η διασκέδαση είναι συνεχής, το party ξεκινά νωρίς το βράδυ και συνεχίζεται μέχρι την ανατολή του ηλίου, τις πρώτες πρωινές ώρες. Η μουσική παίζει δυνατά, το αλκοόλ ρέει και ο χορός δεν σταματά ποτέ! Η νυχτερινή ζωή στην Ζάκυνθο είναι crazy and exciting!

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

ΟΔΙΚΩΣ ? ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΣ
Για να επισκεφθείτε τη Ζάκυνθο θα πρέπει να μεταβείτε οδικώς, ως την Κυλλήνη και από εκεί με το ferry boat θα προσεγγίσετε το λιμάνι της Ζακύνθου.
Καθημερινά τα πλοία της Κοινοπραξίας Πλοίων Ζακύνθου πραγματοποιούν τακτικά δρομολόγια. Επίσης, εκτός από το λιμάνι της Κυλλήνης, η Ζάκυνθος συνδέετε και με το λιμάνι της Πάτρας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
ΚΤΕΛ ΑΘΗΝΩΝ 210 5129432
ΚΤΕΛ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 26950 42656, 22255
ΚΤΕΛ ΠΑΤΡΩΝ 2610 220129
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΚΥΛΛΗΝΗΣ 26230 92211
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 26950 28117 ? 8
ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 26950 48301
ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΚΥΛΛΗΝΗΣ 26230 92488, 92013

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ
Αν θέλετε να ταξιδέψετε αεροπορικώς, καθημερινά πραγματοποιούνται πτήσεις από το αεροδρόμιο των Σπάτων προς το αεροδρόμιο της Ζακύνθου. Η πτήση διαρκεί περίπου 50 λεπτά.
Για περισσότερες πληροφορίες:
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ 210 3530000
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 26950 28322
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ 210 9666666
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 26950 48611

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου